خطرات استفاده از سایتهای واسط و فیلتر شکن
فيلتر شدن گسترده سايتها باعث شده است که مردم به روشهاي نامتعارف براي دسترسي به محتوي سايتهاي مذکور روي آورند. يکي از اين روشها استفاده از انواع فيلترشکنهاي رايج است که متاسفانه کاربران بدون توجه به نحوه عملکرد آنها، تنها به اين دليل که اجازه دسترسي به سايتهاي فيلتر شده را مي دهند، اين ابزارها را براحتي استفاده مي کنند.
معمولا از طريق يک ISP معمولي به يک سايت دسترسي پيدا مي کنيد (شکل 1). اين ISP همه مبادلات شما را مي بيند امکان کنترل، تغيير و حذف آنها را نيز داراست! اگر اين ISP اجازه ندهد، شما نمي توانيد به برخي سايتها دسترسي پيدا کنيد. در اين حالت است که مي گويند "سايتي فيلتر شده است."
شکل ۱- دسترسي به اينترنت با استفاده از يک ISP
عده زيادي علاقه دارند به نحوي به سايتهاي فيلتر شده دسترسي داشته باشند و براي اينکار هم دلايلي دارند. بنابراين از ابزارهايي که بتواند سيستم فيلترينگ را دور بزند، استفاده مي کنند. اصول کلي اغلب اين ابزارها مشابه هم و مانند شکل 2 است. سايت واسط از نظر ISP يک سايت مجاز است و شما مي توانيد بدون مشکل به آن وصل شويد. اين سايت به نيابت از شما به سايتهاي فيلتر شده مراجعه کرده و صفحات درخواستي شما را بازيابي مي کند.
شکل 2- دسترسي به اينترنت با استفاده از يک ISP و يک سايت واسط
تا اينجا همه چيز به خوبي و خوشي پيش مي رود اما:
- کامپيوتر شما يک وسيله شخصي است و ممکن است اطلاعات خصوصي شما در آن قرار داشته باشد. از آنجاييکه براي استفاده از اين سايت واسط معمولا لازم است برنامه اي روي کامپيوتر خود نصب کنيد، ديگر نبايد انتظار داشته باشيد اطلاعات کامپيوتر شما محرمانه بماند.
- هر نوع اطلاعاتي که از طريق اين سايتها مبادله مي کنيد، براي صاحبان و حاميان آنها کامل قابل مشاهده ، کنترل،تغيير و حتي انتشار است.
هويت بسياري از اين سايتها و حاميان آنها نامعلوم است. در برخي موارد هم معماري شبکه فيلتر شکن طوري است که در هر لحظه مسيري متفاوت از قبل را براي دسترسي به سايت مورد نظر استفاده مي کند. شبکه Tor هم از اين نوع است.
توجه داشته باشيد که بسياري از اين سايتها عمر کوتاهي دارند و به منظور جمع آوري اطلاعات با سوء استفاده از وضع فيلترينگ٬ چنين سرويسي را ارائه مي دهند. رمز ايميل ياهو، شماره کارت عابر بانک و ... چيزهايي نيست بسادگي حاضر شويد در اختيار ديگران بگذاريد. بنابراين در استفاده از فيلتر شکنها کاملا دقت کنيد و وسواس زياد به خرج دهيد.
همچنين روشهايي وجود دارند که بدون نياز به اين سايتها مي توانيد صفحات دلخواهتان را ببينيد:
1 - بسياري از سايتها امکان دريافت محتوي بوسيله ايميل را در اختيار شما قرار مي دهند. اين امکان بسيار ساده اما مفيد و امن است. حتما سعي کنيد به جاي دسترسي به سايت از طريق وب، ار اين امکان استفاده کنيد.
2- اگر واقعا نياز به فيلترشکن داريد، براي خودتان و به صورت خصوصي راه اندازي کنيد. نرم افزارهاي لازم به صورت رايگان موجودند و با هزينه سالي 50 هزار تومان مي توانيد فيلترشکن مخصوص به خودتان داشته باشيد. کافي است به يکي از سرويس دهنده هاي ميزباني وب مراجعه کنيد.
3- اگر واقعا لازم است از فيلتر شکن رايگان استفاده کنيد، از آن براي دسترسي به سايتهاي آزاد و معمول استفاده نکنيد. يک راه ساده اينکار ، استفاده از دو مرورگر است. يکي از آنها را تنها براي اتصال از طريق فيلترشکن استفاده کنيد.
4- اگر بصورت ناگهاني رمز ياهو ميل شما تغيير کرد يا عکس خصوصي خود را را در يک سايت اينترنتي ديديد، يا برنامه مشکوکي کل توان کامپيوتر شما را در اختيار گرفت، خيلي به در و همسايه مظنون نشويد! صاحب سايت واسط براي رضاي خدا سرويس نمي دهد!
5- تا مي توانيد به سايتهاي فيلتر شده سر نزنيد. بدون آنها هم زندگي ادامه دارد...