ماه آخر سال ميلادي معمولا شاهد بيشترين تعداد بدافزار هستيم. در اين فصل سال و با توجه به نزديکي سال نو ميلادي، خريدهاي اينترنتي افزايش مييابد و بدافزارنويسان به طمع سرقت اطلاعات بانکي و يا آلوده کردن رايانه کاربران، موج جديدي از حملات را آغاز ميکنند.
بر اساس آمارهاي گزارش شده در طي سالهاي گذشته، تعداد بدافزارهاي منتشر شده در اين ماه گاهي تا دو برابر افزايش مييابد. اين جاست که وجود يک آنتيويروس توانمند در رايانه ضروريتر از هميشه به نظر ميرسد.
نکته قابل توجه در اين مورد اين است که بدافزارهاي اين ماه عموما جديد هستند و رفتاري معمولا پيشبيني نشده از خود نشان ميدهند.
در بيشتر موارد، آنتيويروسها پيش از اين براي مقابله با اين بدافزارهاي جديد آماده نشدهاند و از منظر فني اين بدافزارها به پايگاه داده آنتيويروسها افزوده نشده است.
به اين نوع بدافزارها و تهديدات Zero Day گفته ميشود. آسيبپذيريهاي Zero Day آسيبپذيريهايي هستند که توسط بدافزارها به کار گرفته ميشوند اما سيستم دفاعي رايانهها براي مقابله با آنها برنامهريزي نشدهاند.
در اين شرايط برخي از آنتيويروسها به صورت خودکار، برخورد با خطرات Zero Day را انجام ميدهند و در اين ميان، آنتيويروسي برتر است که بتواند در برابر حملات Zero Day مقاومت بيشتري از خود نشان دهد.
به تازگي لابراتوار امنيتي AV-Test که يک آزمايشگاه امنيتي رايانه آلماني است، 24 آنتيويروس مطرح جهان را در برابر حملات Zero Day به آزمايش گذاشته است. در ايـن ميـان، 23 آنتيويروس از آزمايشها سربلند بيـرون آمدهاند اما تنها يک آنتيويروس و آن هـم آنتيويروس مجاني شرکت مايکروسافـت نتوانسته است نمره قبولي به دست آورد.
به نقل از Cnet، اين آزمايشگاه بعد از وارد کردن صدها بدافزار Zero Day به رايانههايي با شرايط يکسان دريافته است که آنتيويروس شرکت مايکروسافت که با نام Security Essential شناخته ميشود، تنها دو سوم حملات را خنثي کرده است. اين در حالي است که بيشتر آنتيويروسها جايگاه بسيار بهتري دارند و حداقل امتياز قبولي در اين آزمايش، مقابله با 80 درصد از حملات Zero Day است.
آنتيويروس مايکروسافت در آزمايشهاي مشابهي در آخر سال 2011 و اوايل سال 2012 امتياز حداقل را دريافت کرده بود. اگر چه در همان زمان نيز آنتيويروسهاي متعددي وجود داشتند که مجاني يا پولي بودند و نتايج بهتري نسبت به آنتيويروس مايکروسافت از خود نشان ميدادند.
شرکت مايکـروسافت ايـن محصـول امنيتي خود را دير به دير بهروز ميکند و در تمـام طول عمر اين محصول امنيتي، هيچ تغيير انقلابـي در الگوريتـمهاي شناسايي بدافزار در اين آنتيويروس انجام نگرفته است.
خوب است بدانيد اين آنتيويروس در آزمايشهاي ديگري نيز مورد بررسي قرار گرفته است. در اين ميان اين آنتيويروس بهترين عملکرد خود را در برابر بدافزارهايي نشان داده است که از طريق حافظههاي فلش و ابزارهاي ذخيرهسازي خارجي اقدام به حمله به سيستمعامل ويندوز ميکنند.
در آزمايش مشابهي که PC Magazeine در مورد آنتيويروسها انجام داده است نتايج مشابهي اتفاق افتاده است.
در اين آزمايش 23 آنتيويروس مورد بررسي قرار گرفته است و جالب اين که 16 آنتيويروس در اين مجموعه نتايج بدتري نسبت به سال گذشته به دست آوردهاند. در ميان اين آنتيويروسها، همچنان آنتيويروس شرکت مايکروسافت بدترين عملکرد را از خود نشان داده است.
آزمايشها در سيستمعاملهاي ويندوز XP ،Vista، 7 و 8 انجام گرفته است. بدترين نتايج مربوط به سيستمعامل ويندوز XP است و بهترين نتايج در دو سيستمعامل ويندوز 7 و 8 به دست آمده است.
آنتيويروس شرکت مايکروسافت يک آنتيويروس رايگان است که به طور پيشفرض روي سيستمعاملهاي ويندوز 7 و 8 نصب شده است. البته در غياب آنتيويروسهاي ديگر، حضور اين آنتيويروس بهتر از نداشتن هيچ ابزار امنيتي است و چه بسا هنوز هم بخش قابل توجهي از حملات اينترنتي Zero Day توسط اين آنتيويروس دفع ميشود اما همچنان ضريب خطر و ريسک آن بالا تلقي ميشود.
شرکت مايکروسافت يک نسخه از نتايج تمام اين آزمايشها را دريافت کرده و هنوز نسبت به رد يا تائيد اين نتايج ابراز نظري نکرده است. به همين دليل احساس ميشود در صورتي که رايانه شما به هيچ نرمافزار امنيتي و آنتيويروسي مجهز نيست، حداقل در شرايط فعلـي استفـاده از يک آنتيويروس رايگان به غير از آنتيويروس شرکـت مايکروسافت، منطقيتر به نظر ميرسد.