در ادامه مطالب هاي گذشته در اين شماره ميخواهيم آخرين توصيهها و نکاتي که درباره امنيت کارتهاي اعتباري اهميت دارد را با شما عزيزان در ميان بگذاريم. نکاتي که شايد چندان براي شما مهم نباشد اما ميتواند به عنوان يکي از راههاي هک شدن اطلاعات شما استفاده شود.
اين که انسان نسبت به ديگران احساس اعتماد و خوشبيني داشته باشد روحيه بسيار مثبت و مناسبي است اما خارج شدن اين رفتار از حد اعتدال آن ميتواند زيانبار باشد. اين که شما به دوستان و اطرافيان خود اعتماد بالايي داريد و اطلاعات شخصي خود مانند شماره رمز کارتبانکي و يا رمز عبور پستالکترونيکي خود را در اختيار آنها قرار ميدهيد شايد از نظر شما ايرادي نداشته باشد اما زماني که به دليل انجام اين کار با مشکلي مواجه شويد متوجه خواهيد شد که اين اعتماد غيرمنطقي شما بوده است که اين مشکل را ايجاد کرده است.
شايد بيان يک مثال ساده کمي موضوع را براي شما مخاطبان عزيز روشنتر کند. يکي از کارمندان يک شرکت خصوصي روزي که وارد دفتر کار خود ميشود، پس از روشن کردن سيستم و ورود به نرمافزار داخلي شرکت مشاهده ميکند که پيغامي را از طرف مديرعامل دريافت کرده است. نامه را باز ميکند. مديرعامل شرکت در اين نامه نوشته است: ''با درخواست استعفاي شما موافقت شد. براي تسويه حساب به کارگزيني مراجعه کنيد''. آن کارمند مات و حيرتزده ميماند و وقتي به فهرست نامههاي ارسالي خود نگاهي مياندازد متوجه ميشود که دو روز پيش از طريق سيسستم اطلاعاتي او نامهاي با محتواي استعفا براي مديريت ارسال شده، در حالي خود او از اين موضوع بياطلاع بوده است. وقتي با خود فکر ميکند به خاطر ميآورد که او نام و رمز عبوري خود را براي ورود به نرمافزار داخلي شرکت در اختيار تعدادي از همکارانش قرار داده است اما حالا نميداند که بايد از چه کسي بابت انجام اين شوخي گلايه کند.
شايد بتوان چنين مشکلاتي را به سادگي و با يک توضيح مختصر رفع و رجوع کرد اما وقتي مشکلات در ابعاد وسيعتري اتفاق ميافتد جبران آنها دشوارتر ميشود و حتي ممکن است امکان جبران نداشته باشد. به عنوان مثال اگر با استفاده از پستالکترونيکي شما نامهاي توهينآميز براي شخص خاصي ارسال شود توجيه انجام اين کار بسيار دشوار خواهد بود. درباره کارتهاي اعتباري هم اين موضوع صدق ميکند. هر چند امروزه فاش کردن اطلاعات مربوط به اين کارتها به ندرت اتفاق ميافتد اما هستند افرادي که برداشت و يا انتقال پول از کارتهاي اعتباري خود را به افراد ديگري واگذار ميکنند و با اين کار رمز عبوري خود را نيز در اختيار آنها قرار ميدهند. غافل از اين که آن شخص ميتواند به سادگي زمينه سوءاستفاده از حساب بانکي شما را براي خود فراهم کند. معمولا دو گروه از افراد به چنين اقدامي دست ميزنند. يا افرادي که اجازه خروج از محل کار خود را نداشته و نميتوانند به دستگاههاي خودپرداز مراجعه کنند و يا صاحب منصباني که انجام اين کار را براي خود کسر شان ميدانند. معمولا اين دو گروه هستند که انجام کارهاي بانکي خود را به ديگران ميسپارند. در صورتي که در شرايط امروزي و با امکانات متعددي که وجود دارد ميتوان از خدماتي مانند اينترنت بانک و همراه بانک براي انجام اين کارها استفاده کرد و ديگر نگران بروز اين قبيل مشکلات نبود.
اما اگر با تمام اين توصيفها همچنان تمايل داريد کارهاي بانکي خود را به ديگران بسپاريد، راه ديگري هم وجود دارد تا با استفاده از آن بتوانيد روي حساب خود نظارت داشته باشيد. تقريبا تمامي بانکهاي کشور امکاني را فراهم کردهاند که ميتوان از طريق آن تمامي تراکنشهاي انجام شده در حساب خود را از طريق پيامک روي تلفنهمراه دريافت کرد. اين سرويس به شما امکان ميدهد تا در هر لحظه و در هر مکان ناظر حساب بانکي خود باشيد و در جريان نقل و انتقالات آن قرار بگيريد. بنابراين اين امکان فراهم ميشود که در صورت مشاهده تناقض و يا مورد مشکوک در تراکنشهاي حساب، موضوع را از طريق بانک مربوطه پيگيري کنيد.
ما تلاش کرديم تا در 4 شماره گذشته درباره نکاتي با شما عزيزان صحبت کنيم که شايد به ظاهر ساده و ابتدايي به نظر برسند اما مشکلات عديدهاي را براي بسياري از دارندگان کارتهاي اعتباري بهوجود آورده است. نميخواهيم اينگونه بيان کنيم که فضاي سوءاستفاده و کلاهبرداري در فضاي الکترونيک بيش از حد نگرانکننده و هولناک است اما بايد اين واقعيت را قبول داشت که کم بودن سطح آگاهي افراد جامعه درباره ويژگيهاي اين حوزه و شرايط حضور در آن زمينه را براي اينگونه سوءاستفادهها فراهم ميسازد. بنابراين بهتر است در رعايت اصول و نکات امنيتي فضاي الکترونيک دقت بيشتري داشته باشيم.
امنيت پرمخاطره کارتهاي اعتباري - قسمت اول
امنيت پرمخاطره کارتهاي اعتباري - قسمت دوم
امنيت پرمخاطره کارتهاي اعتباري - قسمت سوم
امنيت پرمخاطره کارتهاي اعتباري - قسمت چهارم