بسمه تعالي
طي سال هاي اخير گرايش خاصي در مجرمان نسبت به ارتكاب جرايم مالي يا جرايم مرتبط مالي مشاهده مي شود.
گرايش به جرايمي نظير جعل و كلاهبرداري منافع زيادي براي مجرمان دارد، در حالي كه مجازات كمتري در قبال ارتكاب اين اعمال شامل حال آنها مي شود. زيرا اين نوع افراد پس از ارتكاب جرم، احساس شرم و گناه كمتري نسبت به سرقت، قتل و آدم ربايي دارند.انگيزه كسب درآمد بيشتر ، طمع ورزيدن، حسادت ها، ايده يك شبه پولدار شدن، شرايط اجتماعي، وضعيت روحي و رواني و... باعث گرايش افراد جامعه به سمت اين نوع جرايم مي شود.
جعل مقدمه و مكمل وقوع بسياري از جرايم است. به عنوان مثال ، جعل اسناد مالكيت يا اسناد شناسايي وسيله نقليه تكميل كننده فرآيند سرقت اتومبيل و فروش آن است. جعل اوراق بانكي، جعل اسناد، نامه هاي اداري، قولنامه ها و به صورت مستقل مطرح شده و به آن رسيدگي مي شود.
جاعلان و كلاهبرداران توجه ويژه اي به اوراق بهادار بانكي دارند. به طوري كه حدود 51 درصد پرونده هاي جعل به اوراق بهادار و اسناد بانكي ، 19 درصد به جعل اسناد و مدارك شناسايي ، 6 درصد به جعل اسناد مالكيت ، 2 درصد به جعل مدارك تحقيقي و آموزشي ، 5/4درصد به جعل قراردادها و قولنامه هاي عادي بين مردم و 5/17 درصد به ساير اسناد و اوراق مربوط است.
طي سال هاي گذشته پرونده هاي جعل اسناد و مدارك و اوراق بانكي بيشترين حجم پرونده ها را به خود اختصاص داده بود، اما با استحكام اسناد و اوراق بهادار و... جعل اين گونه اسناد در سال 84 كاهش يافت.
بالا بردن استحكام اسناد يكي از راههاي مبارزه با جعل است. به علت بكارگيري دستگاه هاي جديد چاپ، مركب هاي جديد و همچنين قرار گرفتن چاپ اسكناس، چك پول،اوراق بهادر تحت پوشش چاپ امنيتي، باعث شده است تا اين اسناد از ضريب ايمني بسيار بالايي برخوردار باشند.
علت افزايش تعداد كشفيات جعل به علت ضريب بالاي ايمني آن است. رعايت مسايل ايمني از سوي مردم و نيز آگاهي آنها نسبت به اين موضوعات باعث شده است تا امكان گردش اوراق جعلي در بين مردم كاهش يابد.برخورد قاطعانه نيروي انتظامي براي مبارزه با جعل اوراق، اسناد و مدارك بانكي و دستگيري جاعلان يكي ديگر از اقدامات مرتبط مبارزه با جعل است.
كلاهبرداري :
دامنه كلاهبرداري وسيع تر از جعل است ، هرنوع كسب و كار ، تجارت و فعاليت مشروعي مي تواند مورد سوءاستفاده قرار بگيرد. كافي است با فريب، حيله و تزوير همراه شود، در اين صورت به شگردهاي كلاهبرداري تبديل مي شود.به تعداد راه هاي قانوني موجود براي كسب درآمد ، هزاران راه غيرقانوني نظير فريب ، نيرنگ ، دسيسه و... وجود دارد.
عمده ترين دليل كلاهبرداري طمع ورزي است، اگر بتواينم نفس خود را كنترل كنيم و راضي نشويم كه يكسري اصول اخلاقي و شرعي را زيرپا بگذاريم ، هيچ كلاهبرداري به مقصود خود نخواهد رسيد.
در قانون براي برخي از موضوعات كليدي تعاريف كلي وجود دارد، موضوع كلاهبرداري ، در عمل دامنه بسيار وسيعي از اقدامات افراد را شامل مي شود ، در حالي كه خيلي از اين اقدامات را بايد از دايره كلاهبرداري خارج كرد.بسياري از پرونده ها نظير خريد و فروش، معاملات، قراردادهايي كه بين افراد منعقد شده و به نتيجه نمي رسد، به شكل كلاهبرداري مطرح مي شود، در حالي كه كلاهبرداري نيست. اما ، احراز اين مساله براي پليس در مراحل ابتدايي مقدور نمي باشد ، بلكه در حوزه اختيارات قاضي است كه با استناد به مدارك و شواهد مشخص كند كه آيا پرونده ، كلاهبرداري است يا خير.
در بررسي پرونده هاي مطروحه در سطح كشور مشخص شده است كه خيلي از موضوعات مطرح شده كلاهبرداري نبوده ، بلكه صرفاً ادعاي كلاهبرداري است. مواردي نظيرعدم تحويل به موقع خانه از سوي مستاجر، عدم تحويل به موقع خانه از سوي خريدار و ... بيشتر در قالب قراردادهاي حقوقي و مدني قرار مي گيرد، نه در قالب كلاهبرداري.
سوءنيت، قصد فريب، مانور متقلبانه از خصوصيات كلاهبرداري است. در سيستم پليس فقط ادعاي شاكي مبنا قرار مي گيرد و با توجه به اين ادعا ، پرونده تشكيل مي شود. اما در مرحله رسيدگي قضايي مشخص مي شود كه آيا اين موضوع ، كلاهبرداري بوده يا خير.
متاسفانه به علت عدم بازخورد از سرنوشت نهايي پرونده ها ، پليس كمتر از نتيجه اين پرونده ها مطلع مي شود، مگر اينكه فرد واقعاً كلاهبردار و براي او قرار قانوني صادر شده باشد كه پليس از اين طريق در جريان اين امر قرار مي گيرد.
خريد خودرو مبحث قابل توجهي براي اكثر شهروندان است كه قصد دارند به صورت قسطي خودرو بخرند. ضمن اينكه بنگاه هاي رسمي و قانوني در اين زمينه فعاليت مي كنند.
شركت هاي ليزينگ كه از سوي مراجع رسمي نظير بانك مركزي براي فروش اقساطي خودرو معرفي شده و تنها اين مراكز مجاز به فروش اقساطي خوردو به شهروندان هستند، اين شركتها در اين زمينه با بانكها مشاركت مي كنند و هيچ شركت ديگري به غير از شركت هاي ليزينگ حق فروش و در يافت پيش پرداخت و اعطاي اعتبار براي خودرو را ندارند.
متاسفانه اين شركت ها، خودرو را با شرايط سخت تر و قيمت هاي بالاتري در اختيار مردم قرار مي دهند، عده اي از افراد سودجو از اين فرصت سوءاستفاده كرده و خودروها را با شرايط آسانتر و قيمت كمتري به مردم پيشنهاد مي كنند.
عدم تحويل چك و عدم وجود شخص ضامن از شرايط آسان افراد سودجو است و مردم به دليل اين شرايط راحت و نيز اطلاعيه و شماره ثبت اين گونه شركتها به آنان اعتماد كرده و اقدام به خريد خودرو از اين افراد كلاهبردار مي كنند كه پس از مدتي اين شركتها با پول هاي مردم متواري مي شوند.
اين واقعيت را بايد بپذيريم كه خودرو نبايد ارزانتر از توليدكننده در اختيار مردم قرار گيرد. در ضمن سودي كه بانك از خريدار مي گيرد يك سود مشخص است، در حاليكه سودهاي بازار بيشتر از سود بانك است.
گروهي از افراد متقلب از شرايط ديگري استفاده كرده و دامنه فريب خود را افزايش مي دهند. آنها به مردم مي گويند از شما پول نمي خواهيم و فقط در ازاي پر كردن يك فرم، 1000 و يا 500 تومان و ... مي گيرند و سپس اين مبالغ را در قرعه كشي شركت مي دهند و اعلام مي كنند كه در صورت برنده شدن در قرعه كشي، مي توانند صاحب خودرو شوند و اگر برنده نشدند مي توانند پول خود را دريافت نموده و يا در قرعه كشي بعدي شركت كنند،وعده هايي كه هيچ كس از انجام يا عدم انجام آن مطلع نمي شود.
در طول سه سال گذشته حدود يكصد شركت با اين روش از مردم كلاهبرداري كرده اند و تنها هدفشان جمع آوري وجوهات اندك مردم بوده است كه با شناسايي آنان و با دستور مراجع قضايي تعطيل و گردانندگان آن دستگير شده اند.
كلاهبرداري موبايل و فروش قسطي خودرو را مي توان از شايع ترين كلاهبرداري ها در سطح جامعه دانست.
گلدكوئيست:
گلدكوئيست ادعا مي كند كه درسال هاي آينده اين سكه ها عتيقه مي شود. اما خريداران واقعي اين سكه ها همان كلكسيونرهاي حقيقي و مصرف كننده هاي واقعي هستند كه بر فرض وجود بايد سالها صبر كنند تا از خريداران كنوني (دلال) سكه دلخواه خود را خريداري كنند.
اجناس اين شركتها، انحصاري است و گران فروخته مي شود و حق انتخاب به كسي داده نمي شود، در حاليكه اكثر اعضاي اين شبكه بازارياب "دلال" بوده و مصرف كننده نيستند. آنها با تطميع، وعده، فريب و .... اعضاي خانواده اعم از پدر، مادر، خواهر و ... را وادار مي كنند كه جذب اين شركت ها شوند. در اين وضعيت عموما مردم نمي توانند بر عليه اعضاي خانواده خود شكايت كنند، هنگاميكه افراد را وادار مي كنند كه به قيمت له شدن ديگران به منفعت برسند، مشخص است كه بايد كار زير زميني انجام دهيم.
متاسفانه دستگاههاي مسوول زماني وارد عرصه مي شوند كه گستره اين نوع فعاليتها در سطح جامعه زياد شده است و بايد خسارت هاي زيادي بپردازيم. برخورد با فعاليت هاي غير مجاز اقتصادي كه منجر به كلاهبرداري مي شود، تنها به سيستم پليس برنمي گردد بلكه بايد به مواردي نظير وظيفه ثبت شركتها و ... نيز توجه كرد.
در اين گونه جريانات نادرست اقتصادي كه بيشترين لطمه را به سيستمهاي مالي و اقتصادي وارد مي كنند،دادستان به عنوان حافظ منافع اقتصادي بايد شاكي باشد و اين در حالي است كه در سالهاي اخير و در جريان پي گيري در بسياري از موارد به علت عدم وجود شاكي با مشكل مواجه شده ايم.
هنگاميكه فعاليت اقتصادي، بازرگاني و تجاري مشكوكي در سطح جامعه جريان پيدا مي كند. تشخيص مشكوك بودن آن بر عهده كارشناسان اقتصادي است. همچنين همه سيستم ها اعم از بانك، وزارت بازرگاني و ... بايد در خصوص فعاليت اين گونه شركتها واكنش نشان دهند.
در اين گونه مسايل نبايد به دنبال شاكي خصوصي باشيم بلكه بايد حقوق جامعه را حفظ كرده و تصميمات قاطعي در اين زمينه اتخاذ كنيم به عنوان مثال در موضوعات شركت هاي هرمي بايد برآيند اقدامات را ببينيم كه اين برآيند بايد نتايج ملموس، سريع و قاطعي را نشان دهد.
چرا هر كس صرفا با اخذ شماره ثبت خارج از حوزه تعريف شده هر گونه فعاليتهاي تجاري و بازرگاني نظير خريد و فروش كالا، اعزام دانشجو به خارج، بازاريابي شبكه اي، فروش اقساطي خوردو و ... را انجام مي دهد اين در حالي است كه دامنه اين فعاليت ها بي انتهاو بعضا با يكديگر در تناقض هستند.
نظارت بر فعاليت اين موسسات جز وظايف پليس و قوه قضاييه نيست بله بايد سيستم ديگري بر چگونگي فعاليت اين گونه شركتها نظارت داشته باشد. در سال گذشه از سوي پليس در خصوص فعاليت اين گونه شركتها به نهادها و مراجع مختلف دولت هشدارهاي لازم داده شد كه متاسفانه توجه قابل انتظاري بدان نشده است.
شركت هاي مضاربه اي :
شركت هاي غير قانوني مضاربه اي در خوزستان فعاليت داشته اند كه به سرمايه هاي مردم سودهاي 40 تا 80 درصدي، مي دادند.سودهاي 40 تا 80 درصدي در هيچ جاي دنيا توجيه اقتصادي ندارد. مگر اينكه قصد كلاهبرداري و يا توطئه اي در كار باشد.
فعاليت شركت هاي مضاربه اي توجيه اقتصادي ندارد واقدامات آنها سوءاقتصادي است كه نتايج زيانبار امنيتي را در پي خواهد داشت و متاسفانه در حال حاضر دهها هزار نفر از اهالي شهرهاي استان خوزستان درگير آن هستند.
بازاريابي شبكه اي:
بازاريابي شبكه اي از سال 1920 در كشورهاي خارجي مطرح شده است. اين شركتها، كالاهاي خود را از طريق مصرف كننده به فروش مي رسانند و كسانيكه در ازاي خريد جنس، مصرف كننده اي را معرفي مي كنند كه جنسي خريداري نموده، در ازاي آن سود دريافت مي كنند.
عده اي كه به دنبال منافع غير قانوني و غير مشروع خود هستند، بازاريابي شبكه اي را به شركتهايي كه داراي ساختار هرمي هستند، تبديل مي كنند.
در برخي از اين شركتها، كالاهايي خريد و فروش نمي شود بلكه حق عضويت گرفته مي شود مثل "پنتاگون ها" كه در ازاي معرفي دو نفر پورسانتي به فرد مي دهند.
برخي از شركتها، كالاها را گرانتر از قيمت بازار به فروش مي رسانند و شما به عنوان مصرف كننده اين كالاها را خريداري نمي كنيد بلكه كالا را به اين نيت كه افراد ديگري را عضو اين شركت كنيد، اين كالاها را خريداري مي كنيد كه در اين جا فروش كالا اصل نيست. اين شركتها كالاهاي خود از قبيل سكه، طلا و ... را با عناويني چون كلكسيوني بودن، عتيقه بودن و.. انحصاري مي كنند، كسانيكه در اين شبكه ها فعاليت مي كنند، مصرف كننده نيستند. بلكه دلال و بازارياب هستند.
اعزام دانشجو به خارج از كشور:
وزارت علوم، تحقيقات و فن آوري به عنوان مرجع رسمي، همواره موسساتي را كه در اين زمينه مجاز به فعاليت هستند به مردم معرفي مي كنند و مردم نبايد فقط به تبليغات در جرايد و يا شنيده هاي شفاهي اكتفا كنند بلكه با استعلام از اداره كل بورس و امور دانشجويان وزارت مذكور مي توانند به صلاحيت موسسه پي ببرند. مراكزي چون كاريابي و اعزام دانشجو به خارج از كشوردر مقياس كوچك قابل كنترل و ارزيابي هستند.
روزانه شايد ميليون ها تبليغات مختلف از فعاليت مراكز گوناگون در موضوعات مختلف را در روزنامه ها، هفته نامه ها، اينترنت و ... مشاهده كنيم. كه نظارت و كنترل فعاليت اين گونه مراكز امري بس مشكل است بنابراين بايد در اين زمينه اطلاع رساني كرده و سطح آگاهي مردم را ارتقاء دهيم ، تنها در اين زمان مي توانيم انتظار داشته باشيم كه مخاطبين با ديد تحقيقي به اين تبليغات جذاب نگاه كنند و تنها به ظاهر و لايه سطحي مطالب توجه نكنند.
وقتي موسسات اعلام مي كنند قبولي صددر صد در كنكور با تضمين، بدانيد كه چنين چيزي محال است.
قرض الحسنه هاي محلي:
تشكيل قرض الحسنه هاي محلي كه توسط افراد محل تشكيل مي شود، حساب هاي پس انداز كه از حوزه خانواده به محدوده شهر كشيده مي شود، اگر براساس ضوابط و مجوزهاي قانوني نباشد، قطعاً براي صاحبان حساب مشكلاتي را به وجود مي آورد.
جوانان جوياي كار:
جوانان جوياي كار در مورد آگهي هاي كار نظير كاريابي، گلسازي، تايپ كار در منزل و ... توجه نموده و قبل از اينكه به دنبال اين گونه تبليغات بروند بايد از قانوني و غير قانوني بودن آن مطمئن شوند.
متاسفانه ارسال ايميل از كشورهاي آفريقايي نظير نيجريه ،گينه ،آفريقاي جنوبي و يا كشورهاي آسياي جنوب شرقي همانند اندونزي ،مالزي ،سنگاپور و ... تحت عنوان برنده شدن در قرعه كشي افزايش يافته و بعضي از هموطنان علي رغم برخورداري از سطح بالاي سواد به راحتي فريب اين گونه اقدامات را خورده و مبالغ قابل توجهي از وجوهشان را از دست داده اند.
قراردادها و قولنامه ها:
قراردادها و قولنامه هايي كه بين مردم وجود دارد رسمي تلقي نمي شود و احتمال جعل و تقلب در آن بسيار است.با توجه به رشد جعل اين قراردادها و قول نامه ها مردم بايد در قراردادها، نوشته ها و قولنامه هايي كه بين هم مبادله مي كنند، به صورت رسمي عمل كنند. هنگامي كه از راههاي قانوني اين امر صورت پذيرد، جعل در آن به مراتب كمتر است.
شهروندان براي انجام معامله و تنظيم قراردادها بايد با فردي آگاه و مطلع در اين زمينه مشورت كنند و در اين زمينه لازم است به دفاتر اسناد رسمي و بنگاههاي قانوني كه تحت پوشش اتحاديه ها و اصناف بوده و يا از طريق مراجع رسمي شناخته شده هستند، مراجعه كنند، زيرا احتمال جعل و تقلب در آن كمتر است.
درست است كه شهروندان براي ثبت اسناد هزينه هايي را متحمل مي شوند، ولي اين هزينه ها نسبت به خسارت هايي كه در آينده به آنان وارد مي شود، اصلاً به حساب نمي آيد.
جعل اسناد يكي از جرايمي است كه همواره از سوي كلاهبرداران مورد استفاده قرار مي گيرد و تا زماني كه سند، و اوراق مالكيت و... در جامعه مبادله مي شود، احتمال جعل و مخدوش كردن آن وجود دارد.اقدامات دستگاه هاي ذيربط بايد به گونه اي باشد كه احتمال وقوع جعل را در جامعه كاهش دهد.
كارت هاي اعتباري:
جايگزين شدن كارت هاي اعتباري به جاي پول نقد و نقش آن در كاهش قابل توجه احتمال تبادل اسكناس جعلي موثراست. حتي كشورهايي كه از لحاظ الكترونيكي پيشرفته هستند و كمتر از پول نقد استفاده مي كنند باز با جعل اسكناس مواجه هستند. حتي كارت هاي اعتباري كه جايگزين اسكناس شده است ، نيز مي تواند مورد سوء استفاده قرار گيرد.
بايد در سيستم هاي اداري - مالي ، گردش كاغذ اعم از سند، مدرك و نوشته را كاهش دهيم.
بانكداري الكترونيكي :
كشور بايد به سمت بانكداري الكترونيكي برود ، جايگزين شدن كارت هاي اعتباري به جاي اسكناس، علاوه بر اينكه استفاده از اسكناس را در كشور كاهش مي دهد، احتمال دريافت اسكناس و چك پول تقلبي و جعلي را بسيار كمتر مي نمايد.
بانك اطلاعاتي اسناد و مدارك:
در صورت تشكيل بانك هاي اطلاعاتي و مكانيزه كردن اسناد ملي ديگر به اصل و يا كپي مداركي نظير سند مالكيت ، تحقيقات، پايان خدمت و ... نيازي نيست. زيرا از طريق اين بانك هاي اطلاعاتي احراز هويت، اسناد مالكيت و ... به راحتي صورت مي گيرد.استفاده كمتر از كاغذ يكي از خصوصيات ايجاد بانك هاي اطلاعاتي است. ادارات بايد از طريق سيستم هاي الكترونيكي با يكديگر مبادله اطلاعات داشته باشند تا از اين طريق جعل كمتري صورت بگيرد.
در كشورهاي پيشرفته كارت هايي با مشخصات بيومتريك انسان در داخل آن تراشه و ريز پردازنده اي حاوي تمام مشخصات هويتي و جسمي غيرقابل تغيير فرد، وجود دارد به جاي شناسنامه، گذرنامه، كارت بهداشت و ... استفاده مي شود.بايد همچون كشورهاي پيشرفته از كارت هايي با مشخصات بيومتريك استفاده كرد،اين اقدام وظيفه پليس نيست بلكه دولت بايد در اين زمينه سياست گذاري هاي خاصي بكند.
جعل:
سازمان هاي دولتي در خصوص مبارزه با جعل بايد احساس مسووليت كنند. اكثر سازمان هاي دولتي و غير دولتي تلاش مي كنند تا جعل و كلاهبرداري انجام نشود. بنابراين، اگر وظايف و اقداماتي را كه اين سازمان ها بايد انجام دهند، مشخص شده و به آن عمل كنند، قطعاً اين نوع جرايم كاهش مي يابد.سيستم هاي نظارتي بايد بهتر از گذشته بر روند فعاليت اين سازمان ها نظارت كنند.
شرايط جعل در كشور نگران كننده نيست، زيرا اين تفكر ايجاد شده است كه به سمت استحكام اسناد، ايجاد بانك هاي اطلاعاتي و نيز تعامل سازمان ها پيش مي رويم. ضمن اينكه در اين باره قدم هاي مثبتي نيز برداشته شده است.
مردم چك پول ها را حتماً از افراد شناخته شده تحويل بگيرند و در غير اين صورت مشخصات فردي شخص تحويل دهنده را يادداشت كنند تا در مواقع ضروري قادر به ارايه آن باشند.
استفاده از شناسنامه در ويدئو كلوپ ها به عنوان ضامن :
حفاظت از اسناد و مدارك فردي نظير شناسنامه كه مهمترين سند هويتي فرد است تاكيد مي شود. متاسفانه برخي از شهروندان از آن استفاده نابجا مي كنند. مثلا، براي كرايه فيلم از ويدئوكلوپ ها يا در قبال بدهي به عنوان ضامن به امانت مي گذارند كه اين امر تبعات منفي بسياري زيادي براي فرد به دنبال دارد.
كارت ملي:
يكي از اساسي ترين كارهايي كه بايد توجه شود، بحث صدور كارت هاي ملي در كشور است.
كارت هاي ملي به عنوان يك طرح ملي محسوب شده و بايد به آن با ديد ملي نگاه كرد، اين طرح براي خيلي از مراجع موثر و مفيد است. زيرا، با متمركز كردن اين اطلاعات، از آن در برنامه ريزي آمارها و احراز هويت استفاده مي كنيم.
در صورت ايجاد بانك هاي اطلاعاتي ، براي افتتاح حساب و يا احراز هويت در نزد پليس به برخي اسناد نظير شناسنامه احتياجي نيست و تنها با گفتن شماره كارت ملي ثبت شده، اين مراكز مي توانند هويت واقعي فرد را احراز كنند.
جرايم رايانه اي:
براي يك سري از جرايم نظير هك كردن، جعل كامپيوتري، دستكاري مدرك، نقض حريم خصوصي افراد و .. درقانون تعريف مشخص شده اي وجود ندارد. لايحه جرايم رايانه اي به مجلس شوراي اسلامي ارايه گرديده است كه اميدواريم پس از تصويب اين ماده قانوني، خلاهاي آن از بين برود.
بين جرايم رايانه اي و جرايم مرتبط با رايانه هيچگونه تفاوتي نيست، در سال گذشته 45 پرونده با موضوع جرايم رايانه اي وارد سيستم آگاهي شده كه 34 پرونده ي آن كشف شده است. پرونده هاي مكشوفه به موضوعاتي نظير نفوذ غير مجاز به سايتهاي اينترنتي و شبكه هاي رايانه اي، تهديد ، اخاذي، توهين، افتراء و مزاحمت از طريق نامه هاي الكترونيكي اختصاص داشته است.
به تازگي با توسعه و فناوري اطلاعات و ارتباطات كشور جرايم رايانه اي هم توسعه يافته و به آن سمت تغيير پيدا كرده است. اگر در گذشته از طريق تلفن و نامه براي افراد به ايجاد مزاحمت و تهديد پرداخته مي شد اكنون از طريق ايميل، اينترنت براي افراد ايجاد مزاحمت مي شود.
نفوذ به سايت هاي شخصي، تهديد، اخاذي، توهين، افترا از طريق نامه هاي الكترونيكي، شناسايي ايجاد كنندگان و گردانندگان سايت هاي اينترنتي غير مجاز، نقض حقوق پديد آورندگان نرم افزارهاي رايانه اي و كلاهبرداري اينترنتي جزء جرايم رايانه اي مي باشد.
كلاهبرداري اينترنتي:
در كشورهاي خارجي براي كاربران اينترنتي ايميل هايي ارسال مي شود مبني بر اينكه ارث و يا پول هنگفتي به من رسيده است اما من نمي توانم اين پول را بگيرم زيرا تمام اين پول ها در حساب پدرم مي باشد اگر شما ادعا كنيد كه طلبكار و يا شريك پدرم هستيد، من ده درصد اين مبلغ را به شما مي دهم.
با ارسال يك سري اسناد و مدارك از بانك هاي مختلف، تصاويري از گذرنامه، عكس و ارايه شماره تلفن به مخاطب و... و ارسال اين مدارك و يا تماس هاي تلفني مكرر به بهانه هاي مختلف از فرد پول مي گيرند.
اگر در سايت هاي اينترنتي به عناوين مختلف از شما پول بخواهند، و يا اينكه شما را به عنوان شريك در مسائل مالي و نقل و انتقال پول وارد كنند مطمئن باشيد موضوع كلاهبرداري يا جريان پولشويي مشكوك به معاملات مواد مخدر و يا ساير اموال نامشروع ناشي از جرم است.
مطمئن باشيد با طرح اين داستان هاي واهي به راحتي هيچ پولي به افراد داده نمي شود و قصد فريب در كار است.
ما روي آگاهي و اطلاعات مردم در رابطه با كاهش كلاهبرداري و شناسايي جاعلين و معرفي آنها به پليس حساب مي كنيم و معتقد هستيم اگر همكاري آنها نباشد، موفقيت پليس در اين زمينه بسيار اندك خواهد بود.
در 4 ماه اول سال 84 پرونده ها يي كه تحت عنوان كلاهبرداري به آگاهي هاي سراسر كشور ارسال شده، 87 درصد منجر به كشف و روشن شدن حقيقت و 1757 نفر نيز در اين ارتباط دستگير شده اند.
هشدارها
كلاهبرداري
1-از خريد اجناس ارزان با مارك هاي مختلف كه توسط دست فروشان به انواع بهانه ها به فروش مي رسد(در حاليكه هيچ گونه اطلاعي در مورد كيفيت كالا نداريد) به شدت پرهيز كنيد.
جعل
1-چك پول ها را حتما از افراد شناخته شده تحويل بگيريد و در غير اين صورت مشخصات فردي شخص تحويل دهنده را يادداشت كنيد تا در مواقع ضروري قادر به دسترسي به آن باشيد.
رايانه
1-روي رايانه هاي شخصي خود كلمات عبور تنظيم نماييد تا اشخاص غيرمجاز قادر به استفاده از رايانه شما نباشند.
2-به هيچ عنوان كلمه عبور مربوط به سيستمهاي رايانهاي يا اينترنتي خود را در اختيار ديگران قرار ندهيد.
3-هر چند وقت يكبار كلمه عبور را عوض كنيد.
4-در انتخاب كلمه عبور از كلمات تركيبي عدد و حرف استفاده كنيد.
مثلا:
R4aHiM – Ham150id – a3H32m
اين كلمات را در هيچ جا يادداشت نكنيد زيرا احتمال دسترسي اشخاص و سوءاستفاده از اين كلمات و رمزهاي عبور وجود دارد.
براي محافظت كامپيوتر نياز به نصب ويروس كش مناسب و به روز رساني ليست ويروسهاي آن است. رايانه شما نمي تواند بدون وجود ويروس كش در امان باشد و به فعاليت معمولي خود بدون هيچ مشكلي ادامه دهد. ويروس در واقع برنامه نرم افزاري كوچكي است كه ممكن است به برنامههاي ديگر بچسبد و يا به طور مستقل به فعاليت مخرب خود بپردازد.
5-ويروسها قادر هستند بدون وابستگي به موقعيت كاربر تكثير شده و نسخه هاي متعدد شبيه خود را به وجود آورند. تكثير مداوم و سرايت آن به رايانه هاي ديگر علاوه به هدر رفتن منابع سخت افزاري سبب مختل شدن نرمافزارهاي مختلف مي شود و يا ممكن است صدمات جبران ناپذيري به رايانه ها بزند.
6-در هنگام اتصال به اينترنت حتما از نرم افزارهاي محافظتي ( فايروال) استفاده كنيد.
7-فايروال سخت افزار يا نرم افزاري جهت محافظت كامپيوتر در برابر حملات افراد ناشناس مي باشد. يك فايروال نظير قفل موجود بر روي يك درب منزل صرفا به كساني كه داراي كليد دستيابي مي باشند امكان ورود را مي دهد.
8-فايروال ها داراي فيلترهاي از قبل تعبيه شده اي هستند كه امكان دستيابي افراد غيرمجاز به منابع سيستم را سلب مي نمايند و از دسترسي افراد غيرمجاز به اطلاعات خصوصي افراد بر روي رايانه جلوگيري مي كنند.
9-قبل از نصب و اجراي هر گونه نرم افزار ابتدا آن را با برنامههاي ويروس ياب كنترل كنيد.
10-از ديسكتهاي متفرقه كه عامل انتقال ويروس به رايانه مي باشد،استفاده نكنيد.
11-اينترنت محيط مجازي است كه هر كس در آن مي تواند داراي يك هويت متفاوت و متضاد با هويت و شخصيت خود در دنياي واقعي باشد لذا در ورود و استفاده از اين دنياي مجازي بايد بسيار مراقب بود و تمامي احتياط هايي را كه در ارتباطات خود در دنياي واقعي به عمل مي آوريد در دنياي مجازي نيز مد نظر قرار دهيد.
12-در ايجاد ارتباط با اشخاص ناشناس در اتاقهاي گفتگوي اينترنتي (CHAT) سايتهاي دوستيابي و اهداف و مقاصد آنان بايد حساس و مراقب باشيم.
13-از ارايه اطلاعات شخصي از قبيل آدرس و شماره تلفن محل سكونت و كار، عكسها و مطالب خصوصي در اتاقهاي گفتگو و سايتهاي دوستيابي و غيره به دليل احتمال سوءاستفاده بعدي خودداري نماييد.
14-پيشنهادات گوناگون ارائه شده از سوي شركت ها، موسسات و اشخاص را تا قبل از احراز هويت و اطمينان از قانوني بودن عملكردشان نپذيريد. وجود آدرس، شماره تلفن، استعلام از مراجع ذيربط و تحقيق درباره آنان مي تواند در جلب اعتماد شما موثر باشد.
15-از ارائه اطلاعات مالي و بانكي خود از قبيل شماره حساب – شماره كارت اعتباري و ... به سايتهاي متفرقه و مشكوك خودداري نماييد و از بانكها و ساير مراكز رسمي و دولتي از عملكرد قانوني اين قبيل مراكز مطمئن شويد.
16-در استفاده از پست الكترونيكي نسبت به هر پيام غير منتظره مشكوك باشيد. روي پيامهايي كه از افراد ناشناس دريافت مي كنيد و داراي پيوست است كليك نكنيد و بلافاصله آن را پاك كنيد زيرا نامه هاي الكترونيكي كه از منابع ناشناس به آدرس شما ارسال مي شود پيامهاي تبليغاتي ناخواسته اي (SPAM) هستند كه صرفا باعث مزاحمت يا تلف شدن وقت كاربر و اشغال فضاي هاردديسك شده يا پيامهاي مشكوكي هستند كه مي توانند حامل ويروسهاي مخربي باشند و يا به منظور كلاهبرداري طراحي و ارسال شده اند.
17-نمونه هاي مشهور اين نوع كلاهبرداري كه به «ايميل هاي نيجريهاي» معروف هستند. عمدتا از كشورهاي آفريقايي يا ساير كشورها با داستانهاي مختلفي براي فريب طرف مقابل ارسال مي شوند.
18-در اين نامهها فرستندگان مدعي مي شوند كه وارث ثروتي هستند كه در بانك يا موسسهاي به امانت قرار داده شده و بايد شخص سومي مداخله يابد تا امكان دريافت آن فراهم گردد. در صورت كنجكاوي طرف با ارسال نامهها و تماسهاي تلفني متعدد و ارسال مدارك فراوان طرف را مجاب به همكاري كرده و به بهانه هاي مختلف از آنها پول دريافت مي كنند تا جايي كه طرف متوجه كلاهبرداري شده و ارتباط خود را قطع مي نمايد.
19-در اينترنت سايت هايي وجود دارند كه افراد را در قرعه كشي هاي جذاب و فريبنده تحت عنوان لاتاري شركت مي دهند و سپس با ارسال ايميل وبا تماسهاي تلفني متعدد آنها را برنده قرعه كشي اعلام كرده و سپس براي افتتاح حساب و انتقال جايزه و ... از آنان درخواست انتقال ارز مي كنند و بعد از دريافت وجوه ارتباط خود را با آن شخص قطع مي نمايند.
20-در اينترنت سايت هايي هستند كه با عضويت در آن تعداد ايميل هاي مشخصي را به فرد عضو شده مي فرستند كه فرد با بازكردن آن ايميل ها كه حاوي پيغامهاي تبليغاتي مي باشند و در ازاي خواندن آن مبلغي از 5 سنت تا 2 دلار در يك حسابي تجاري كه خود شركت معرفي كرده واريز مي نمايند ولي از هويت و چگونگي برداشت از حساب اطلاعات مشخصي داده نشده و همچنين حساب معرفي شده داراي وجود خارجي نمي باشد لذا نتيجه كار تنها اتلاف وقت كاربران و صرف هزينه هاي مربوط به اتصال به اينترنت مي باشد.
21-رايانه ها نيز مانند ساير اموال قابل سرقت هستند خصوصا رايانههاي همراه از آسيب پذيري بيشتري در مقابل سرقت برخوردارند.
براي جلوگيري از به سرقت رفتن اطلاعات ارزشمند استفاده از هاردديسكهاي سيار كه قابل جدا شدن از كيس هستند و نگهداري در محيط امنتر پيشنهاد مي شود.
22-تهيه پشتيبان (BACKUP) از اطلاعات ارزشمند موجود بر روي كامپيوتر در فواصل زماني مشخص توسط يك برنامه مناسب و ذخيره سازي آن بر روي لوحهاي فشرده و نگهداري آن در محل مناسب توصيه مي شود.
23-كساني كه كامپيوترشان هميشه روشن و به اينترنت متصل مي باشد اگر از دوباره آتش (FIREWALL) و نرمافزارهاي ضد ويروس استفاده نكنند همواره در معرض تهديد هستند. زيرا نفوذگران به خصوص در اين وضعيت با استفاده از بعضي نرمافزارها مي توانند درگاههاي (PORT) كامپيوتر را كنترل و درگاه باز آن را شناسايي و پس از نفوذ، تمام برنامهها را جستجو و به كلمات عبور و اطلاعات شخصي شما دسترسي پيدا كنند.
24-فضاي مجازي اينترنت سرشار از تبليغات جذاب و فريبنده است كه شما را به پولدار شدن از راه هاي جديد در پوشش عناويني همچون بازاريابي شبكهاي (Network marketing) تجارت الكترونيك (E-Commerce) و ... وسوسه مي كند. بدون شك ورود شما به اين بازيها كه در حقيقت دسيسه هرمي بيش نيست به پولدار شدن بازيگردانان منتهي خواهد شد.
منبع: police.ir