اگر به خاطر داشته باشيد در هفته گذشته در رابطه با ضرورتهاي حفاظت از اطلاعات شخصي ذخيره شده در رايانه با شما عزيزان سخن گفتيم. در ادامه اين مطالب قصد داريم تا در اين هفته درباره نرمافزارهايي صحبت کنيم که شايد به نظر مطمئن و قابل اعتماد به نظر برسند اما خطرات جانبي استفاده از آنها بهکارگيري اين نرمافزارها را چندان منطقي نشان نميدهد.
نرمافزارهاي قفلگذاري
بازار داغ طراحي و ارائه نرمافزارها و استقبال پرشور کاربران رايانه از اين بازار سبب شده است تا نرمافزارهاي متعددي نيز در حوزه امنيتي و رمزگذاري روي فايلها، پوشهها و درايوها طراحي و معرفي شود. تقريبا تمامي اين نرمافزارها توسط شرکتهاي خصوصي طراحي ميشوند و بعضي ديگر از آنها نيز ثمره تلاشهاي شخصي برنامهنويسان و مهندسان آيتي است. بسياري از کاربران نيز با مراجعه به سايتهاي مختلف اينترنتي و مطالعه معرفينامه اين برنامهها، مشتاقانه به استفاده از آنها روي ميآورند؛ بدون توجه به اين نکته که همين نرمافزارها خود ميتوانند زمينه را براي سوء استفاده از اطلاعات فراهم کنند. اگر در موتور جستوجوي اينترنتي خود نرمافزارهايي براي قفلگذاري روي اطلاعات را جستوجو کنيد زمان چنداني سپري نخواهد شد تا با خيل عظيمي از نرمافزارهاي اين حوزه روبهرو شويد. کاربران بسياري تا به امروز از اين نرمافزارها استفاده کردهاند و ممکن است در همين سايتها نظرات خود را نيز درباره اين برنامهها درج کرده باشند. نکتهاي که بايد به آن توجه داشته باشيد اين است که حتما قبل از استفاده از اين برنامهها روي چگونگي عملکرد و بازخوردهاي آن در ميان کاربران، مطالعاتي را انجام دهيد که اين کار نيز بسيار ساده بوده و با جستوجوي اينترنتي امکانپذير است.
قفلي که ديگر باز نميشود
شايد بد نباشد با ذکر مثالي عيني حساسيت اين موضوع را به شما عزيزان گوشزد کنيم. تجربه نشان داده است که بعضي از نرمافزارهاي قفلگذاري که براي بالا بردن امنيت رايانه و حفاظت اطلاعات شخصي کاربران ارائه شده است، داراي مشکلاتي است که سبب ميشود اطلاعات شما دچار آسيب شده و ديگر قابل دسترس نباشد. اين برنامهها در ابتدا به شما امکان ميدهند تا براي باز کردن فايلها، پوشه و درايوهاي خود کلمه عبور انتخاب کنيد. با انجام اين کار دسترسي به اين اطلاعات منوط به وارد کردن کلمه عبور ميشود و کاربر خرسند از اين کار استفاده از آن را ادامه ميدهد. اما با توجه به شواهد و تجربيات موجود، بسياري از اين نرمافزارها پس از گذشت مدت زمان کوتاهي دچار مشکل شده و ديگر با کلمه عبور تعيين شده کار نميکنند. در اين حالت اتفاقي که رخ ميدهد اين است که دسترسي به اطلاعات کاربر غيرممکن ميشود به گونهاي که حتي حذف برنامه و نصب مجدد ويندوز هم مشکل بهوجود آمده را حل نميکند. بنابراين چارهاي جز فرمت کردن درايو و يا حذف پوشه مورد نظر وجود نخواهد داشت. اين مشکل که به آن اشاره شد داستان و يا خيالپردازي نبوده و اتفاقي است که بسياري از کاربران با آن مواجه شدهاند. بنابراين به شما عزيزان پيشنهاد ميکنيم قبل از استفاده از اينگونه برنامهها حتما درباره نحوه عملکرد و بازخورد آن تحقيق کنيد.
رمزگذاري قابل اعتماد
اما نبايد براي ايجاد ايمني در رايانه و محافظت از اطلاعات شخصي چندان هم نااميد بود. براي انجام اين کار نرمافزارها و امکانات قابل اعتمادي نيز وجود دارند. به عنوان مثال استفاده از نرمافزار WinRAR که براي فشردهسازي اطلاعات مورد استفاده قرار ميگيرد اين امکان را به شما ميدهد تا روي فايلهاي فشرده شده خود رمز عبور قرار دهيد. انجام اين کار بسيار ساده است. کافي است پس از نصب برنامه و در هنگام فشردهسازي فايل و يا پوشه مورد نظر، رمز مورد نظر خود را نيز روي آن قرار دهيد. براي انجام اين کار ميتوانيد پس از راستکليک کردن روي فايل مربوطه، گزينه ''Add to Archive…'' را انتخاب کرده و در ادامه با کليک روي فرمت RAR و يا Zip، به منوي Advanced برنامه مراجعه کنيد. در اين بخش گزينهاي با عنوان Set Password وجود دارد که به شما امکان ميدهد تا براي فايل يا پوشهاي که قرار است فشرده شود، رمز عبور انتخاب کنيد. با کليک روي آن پنجرهاي براي وارد کردن کلمه عبور باز ميشود که با تاييد کلمه عبور و فشردهسازي اطلاعات مورد نظر، دسترسي به آن تنها با وارد کردن رمز تعيين شده ميسر خواهد بود. البته بايد به اين نکته نيز اشاره کرد که متاسفانه راههايي براي عبور از اين لايه امنيتي وجود دارد و ميتوان با استفاده از برخي ترفندها به اطلاعات کاربران دسترسي پيدا کرد اما انجام اين کار توسط همه کاربران امکانپذير نيست و استفاده از اين شيوه ميتواند تا حد زيادي از اطلاعات شما محافظت کند. در هفته آينده صحبت در اين باره را ادامه خواهيم داد.