گسترش فنآوريهاي اطلاعاتي در سالهاي اخير موجب شده است كه كشورهاي مختلف در كنار بهرهمندي از مزاياي دانشهاي جديد با تهديدهايي جدي هم مواجه باشند. يكي از جديترين اين تهديدات به فضاي مجازي يا سايبري بازميگردد، به گونهاي كه حتي گفته شده در اين فضا افراد با داشتن يك ميليارد دلار و كمتر از پنجاه نفر نيروي متخصص قادر خواهند بود يك كشور را از كار بيندازند. به همين دليل در زمانهي فعلي «تروريسم مجازي» يا سايبري تبديل به مشكل و معضلي مهم در سطح دنيا شده است.
در زماني نه چندان دور تنها راه آسيبرساندن به رايانهها و اطلاعات آنها به فلاپي ديسكها و سي ديها مربوط ميشد و درنهايت فلاپيها و يا CDهاي آلوده به ويروس بودند كه براي رايانهها تاثير مخرب داشتند، اما اكنون با گسترش تكنولوژيها، ديگر راههاي آسيبرساني به رايانه و اطلاعات كاربران آنقدر گسترده شده كه حتي شايد نتوان اسامي كامل اين راهها را برشمرد.
تروريسم سايبري از ديروز تا فردا...
در سالهاي گذشته يكي از راههايي كه براي آسيبرساندن به رايانهها طراحي شده بود، استفاده از كدهاي مخرب بود كه اين كدها به واسطهي فلاپيها و يا CDها در ميان بخش مهمي از كاربران رايانهها پخش ميشدند و قرار براين ميشد كه از تاريخي مشخص اثرات مخرب آنها بهطور همزمان آغاز شود و بدين ترتيب فلاپياي كه تا آن زمان هيچ مشكلي نداشت، به يكباره به معضلي جدي تبديل مي شد و كدهاي مخرب در سراسر جهان پخش مي شدند.
اما اين روزها شيوهي انتشار بدافزارهاي سايبري به مراتب متفاوتتر از قبل شده و طراحان اين بدافزارها علاوه بر استفاده از شيوهي قديمي خود كه در يك زمان مشخص اثرات منفي آن شروع ميشد، راهكارهاي ديگري نيز به برنامههاي خود اضافه كردهاند كه يكي از اين راهكارها آسيبرساني سريع و لحظهاي است.
نوع دوم بدافزارها معمولا به صورت سريع و انفجاري عمليات تخريبي خود را آغاز ميكنند و ميتوانند تا مدتها در سيستم باقي بمانند و فعاليتهاي تخريبي خود را بدون اينكه توسط نرمافزارهاي امنيتي شناسايي شوند، انجام دهند. البته در كنار آثار تخريبي، سرقت دادهها و اطلاعات كاربر از ديگر مضرات اين نوع بدافزارها بهشمار ميرود.
مراقب ايميل هايتان باشيد
اما حال كه شيوههاي هك اطلاعات گسترش يافته يكي از مهمترين سوالها اين است كه اين بدافزارها چگونه به سيستم شما راه مييابند؟ اين روزها ايميلها بهترين وسيله براي انتشار بدافزارها و ويرويسها هستند و شما ممكن است به راحتي از طريق ايميلهايي كه ممكن است عناوين بسيار جالبي هم داشته باشند، به دردسر بيفتيد.
تروريسم مجازي از كجا آمد؟
اما اكنون عمر ترور سايبري وارد چهارمين دهه خود شده و با گذر زمان به طور دائم شيوههايي به مراتب گستردهتر، مخربتر و پيچيدهتر در دنيا رواج يافتهاند و روز به روز دامنه آنها افزايش پيدا مي كند.
واژه سايبر تروريسم يا همان تروريسم مجازي در دههي 1980 مطرح شد كه اين عمل از همان ابتدا به هدف ترساندن و مجبور كردن دولتها و اتباع آنها براي پيشبرد اهداف سياسي يا اجتماعي يك گروه خاص بوده است و بدين ترتيب بيش از سه دهه است كه چنين تهديدي دنيا را با معضل مواجه ساخته و قدرت و شدت اين تهديد روزبهروز گسترش مييابد.
مروري برعمده ترين حملات سايبري
بنا بر اطلاعات منتشرشده يكي از مهمترين و اولين حملههاي سايبري به سال 1982 ميلادي برميگردد كه در قالب آن هكرهاي طرفدار دولت پاكستان به حمله به كامپيوترهاي هند پرداختند.
در آخرين سال قرن بيستم (1999) نيز به هنگام حمله ناتو به كوزوو سايت اين سازمان مورد حمله قرار گرفت و اين حمله به عنوان يكي ديگر از حملات مهم فضاي سايبري به ثبت رسيد. همچنين در طول اين سالها سايتهاي تجاري آمريكا و سايت ارتش اين كشور نيز بارها و بارها به واسطهي هكرها چيني، روسي و صرب مورد حمله قرار گرفتند.
نمونهي اين اتفاقات در دنياي امروزي كم نيست و حتي چندي پيش هم شاهد حملهي مجازي به سايتهاي وزارتخانه نفت و علوم در كشورمان بوديم. نظري كوتاه به نمونههايي بسيار اندك از داستان هكشدنها به خوبي گوياي آن است كه در دنياي سياستزده امروز فضاي مجازي به يكي از دستاويزهاي مهم سياسي تبديل شده و راهكاري مهم براي سرقت اطلاعات و يا تهديد دولتها بهشمار ميرود.
چرا تروريسم سايبري؟
اما براي استقبال از اين نوع حملات در سطح دنيا ميتوان چندين دليل عمده برشمرد كه تكتك آنها نشانهي سهولت و تاثيرگذاري بالاي اين روش هستند. شما براي ترور يا حمله سايبري حتي با در دستداشتن يك رايانه متصل به اينترنت ميتوانيد اقدام كنيد و همين كمهزينهبودن يكي از دلايل مهم حملات سايبري محسوب ميشود.
علاوه بر اين ناشناختهبودن هكرها و سختبودن شناسايي آنها توسط نيروهاي امنيتي، هدايت از راه دور، داشتن جذابيت براي فريبدادن كاربر و دامنهي تاثيرگذاري وسيع از جمله مواردي هستند كه موجب ميشوند اين روزها از فضاي مجازي براي ترور بيشتر استفاده شود.
2012 جهنميترين سال حملات سايبري
طي سالهاي گذشته همواره با گسترش اطلاعات و دسترسي بشر به فنآوريهاي جديدتر بحث حملات سايبري هم گسترش مييابد و اين موضوع تا جايي پيش رفته كه متخصصان امنيت شبكه سال 2012 را از لحاظ حملات سايبري سالي جهنمي توصيف كردهاند. همچنين براساس گزارشات منتشرشده توسط شركت مككافي، در پنج سال گذشته بيش از 72 سازمان سراسر دنيا مورد حمله جدي هكرها قرار گرفتهاند و اين موضوع از اهميت و ضرورت توجه كشورها به مقوله امنيت و تروريسم مجازي حكايت دارد.